Toţi avem tradiţii, fie că vorbim despre cele personale, fie că ne referim la cele generale, prezente în orice societate.
Amuzante, interesante, un pic mistice – fiecare se raportează diferit la tradiţii. Şi, deşi tindem să credem că multe dintre acestea au origini foarte îndepărtate, lucrurile nu stau întotdeauna aşa.
Site-ul Listverse a trecut în revistă unele dintre cele mai cunoscute tradiţii, al căror început nu e nici pe departe atât de îndepărtat cum ne-am fi închipuit.
Inelul de logodnă cu diamant
La începutul secolului XX, compania De Beers Consolidated Mines a preluat controlul asupra pieţei de diamante din întreaga lume. În consecinţă, puteau ridica preţul după bunul plan, însă dezavantajul era că cererile întârziau să apară. Aşadar, reprezentanţii companiei s-au gândit la un truc de marketing. Inelele de logodnă cu diamantele companiei au fost asociate atunci cu dragostea pură, aproape mistică ce sunt oferite persoanei dragi în cadrul unei “ceremonii” aparte, ce venea la pachet cu lacrimi, emoţii şi “tradiţionalul” îngenuncheat.
Roz pentru fete, albastru pentru băieţi
Obişnuim să credem că dintotdeauna rozul a fost pentru fete şi albastrul pentru băieţi. Acel dintotdeauna, însă, se referă de fapt la anii '80. De-a lungul timpului, copiii s-au jucat cu acelaşi tip de jucării, pe aceleaşi culori şi nimeni nu s-a gândit să le împartă în vreun fel.
Apoi, la mijlocul anilor '80, cataloagele pentru jucării au început să separe produsele specifice diferenţiindu-le prin culoare. Aşa s-a ajuns la jucăriile pe roz pentru fetiţe şi jucăriile pe albastru pentru băieţei.
Ba mai mult, în ultima parte a anilor ’90 existau diferenţieri chiar mai deranjante. De exemplu, primul computer de jucărie era destinat băieţilor. Din fericire, acest tip de separare nu se mai face astăzi, ceea ce nu putem spune despre cea “pe culori”.
Sâmbăta liberă
Încă de când Creştinismul a devenit foarte răspândit, oamenii au obişnuit să lucreze 6 zile pe săptămână şi să se odihnească în cea de-a 7-a, duminica. Pe măsură ce sindicatele au căpătat din ce în ce mai multă putere, şi anume la sfârşitul secolului 19 şi începutul secolului 20, duminicii i s-a alăturat o altă ziua liberă, sâmbăta.
Cum s-a ajuns aici? Membrii sindicatului firmei lui Henry Ford au solicitat această schimbare, iar Ford a fost de acord. Gestul său nu a fost nici pe departe unul nobil, ci doar o manevră care avea să îi aducă şi mai mulţi bani. Cu mai mult timp liber, muncitorii călătoreau mai des. Aşadar, aveau nevoie de maşini, ceeea ce aducea din nou bani în buzunarul lui Ford. “Planul” său a funcţionat atat de bine încât s-a transformat într-un obicei nu numai în America, ci peste tot în lume.
Restaurantele
Obiceiul meselor în oraş datează de pe vremea Revoluţiei Franceze, se pare. După ce bogaţii Franţei şi-au pierdut averile, bucătarii şi servitorii lor s-au trezit fără slujbe. Nimeni nu mai era suficient de bogat încât să îi angajeze. La un moment dat, ei au pregătit mâncare pentru oamenii de rând şi au observat că pot câştiga bani şi din asta.
Aşa au apărut încet, încet restaurantele care acum au devenit o normalitate peste tot în lume.
Moş Crăciun
Cu toate că Moş Nicolae/Sfântul Nicolae a existat de mult, Moş Crăciun în forma şi cu imaginea de acum este o “invenţie” destul de recentă. Trebuie să ştii că, de exemplu, costumul său roşu nu a fost roşu până în 1932. La acea vreme, o imagine alb negru era colorată în roşu pentru o reclamă care dorea să promoveze un produs.
Te întrebi care a fost acest produs care a schimbat pentru totdeauna Crăciunul şi percepţia noastră asupra Moşului? Ei bine, da, Coca-Cola este compania care a folosit
un Moş Crăciun într-un costum roşu pentru a-şi promova produsul, reuşind astfel să îl reinventeze pe Moş, cel puţin din punct de vedere al înfăţişării.
Acum, că ne-am lămurit cum stau lucrurile cu aceste “obiceiuri vechi de când lumea”,dar apărute de fapt mult mai recent şi, deseori, din interesul anumitor companii, e timpul să joci un remi online pe www.magicjoly.ro.
Nu de alta, dar obiceiul jocului de remi este cu siguranţă mult mai vechi decât toate de pe lista de mai sus şi va persista încă multă vreme de acum înainte.
Comentarii