Sunt o mulțime de locuri frumoase în București și în fiecare week-end ne alegem unul în care să ne petrecem câteva ore. Zilele trecute ne-am relaxat în Parcul Cișmigiu, poate cel mai cunoscut parc al capitalei. Până aici, nimic spectaculos, veți spune, mai ales că mai toți bucureștenii ajung aici cel puțin o dată pe săptămână.
Cu toate astea, cum locurile vechi se (re)descoperă prin ochii unui copil, am fost uimită de câte întrebări am primit de la băiatul meu cel mic cu privire la tot felul de puncte de interes în acest parc.La unele întrebări știam răspunsul, la altele, recunosc, am avut nevoie de internet.
La finalul micii noastre incursiuni în istoria și atracțiile Cismigiului, am ajuns la o singură concluzie: că se merită să vă scriu și vouă mai multe despre acest parc, mai ales că el include și o Alee a sahiștilor, locul unde, ați ghicit, se joacă inclusiv remi.
De la Marele Cișmegiu la Cișmigiul de azi
Poza preluata de pe site-ul http://orasulluibucur.blogspot.ro/search?q=cismigiu
Pe lângă frumusețea locului, acest parc are și un nume cu o rezonanță aparte, oarecum boemă. Ei bine, se pare că în 1779, Alexandru Ipsilanti, domnitorul de atunci al tării Românești, a comandat două cișmele în București. Una dintre ele a fost construită chiar în locul în care se află intrarea în parc dinspre strada Stirbei Vodă.
Această cișmea, însă, nu funcționa prea bine. Sef peste lucrările de cișmele din București era Dumitru Siulgi-basa, căruia i se mai spunea și “Marele Cișmegiu”. Pentru că Siulgi-basa era tot timpul preocupat de scurgerea apei din jurul cișmelei din centrul Bucureștiului, locului așa i-a rămas și numele: Cișmigiu.
Cișmigiu a devenit parc mai târziu, la începutul secolului 19, când generalul rus Pavel Kiseleff începe desecarea lacului și construcția unui parc. După un timp, pentru aceste lucrări sunt angajați Wilhelm Mayer, peisagistul grădinilor imperiale din Viena, dar și grădinarul Franz Harer. În 1883, primăria capitalei cumpără o parte a grădinii familiei Crețulescu, măsură care mărește parcul la mărimea actuală, aceea de 15.000 metri pătrați.
Cum să ajungi în Grădina Cișmigiului și ce obiective turistice există în jurul Parcului?
De la Gara de Nord, ia metroul în direcția Unirii și coboară la stația Izvor. O altă variantă mai scurtă, dar ceva mai complicată este aceea de a lua metroul de la Gara de Nord până la Piața Victoriei (o stație), după care schimbi magistrala și te urci în metroul către Universității (acolo unde și cobori).
Partea super faină este că, pe lângă atracțiile din Parc, atracții de care vom vorbi mai jos, lângă Cișmigiu se află o mulțime de alte locuri reprezentative sau populare în București: Muzeul de Istorie, Universitatea, vestitul ceas de la Universitate, Hotelul Intercontinental, magazinul Unirea, Centrul Vechi etc.
Puncte de interes în Parcul Cișmigiu
Rotonda scriitorilor este, poate, locul cu cea mai importantă semnificație din acest parc. Încă din 1943 aici sunt expuse busturile unor mari scriitori români precum Mihai Eminescu, Ion Luca Caragiale, Ion Creangă, Vasile Alecsandri, George Coșbuc, Alexandru Vlahuță sau Nicolae Bălcescu.
La Cetate se află aproape de intrarea dinspre Åžtirbei Vodă și reprezintă ruinele unei foste mănăstiri construite de logofătul Văcărescu în 1756. Deși azi nu a mai rămas mare lucru din ce era atunci, locul are un aer istoric, misterios, ce atrage mulți turiști.
De la Miehs - Operă proprie, CC BY-SA 4.0, Link
Izvorul Sissi Stefanidi este de fapt o statuie “comandată” de familia Stefanidi, în memoria fetei lor care murise la 21 de ani. Sculptată de Ion Dumitru Bârlad în 1927, statuia se află astăzi în apropierea unuia dintre locurile de joacă pentru copii.
Podul de Nuc și Podul Mare sunt alte două atracții în Parcul Cișmigiu, locul în care o mulțime de turiști, dar și localnici își fac fotografii în fiecare zi. Ambele sunt construite în 1930, fiind consolidate în ultimii ani.
De la I, Sailko, CC BY-SA 3.0, Link
Si, dacă tot descoperiți virtual sau “la pas” Parcul Cișmigiu, trebuie să știți că acesta include și Aleea Sahiștilor, loc în care puteți participa sau doar asista la partide încinse atât de șah, cât și de remi.
La cât de frumos și boem e parcul Cișmigiu, oricând e binevenită o plimbare aici. Nu de alta, dar pe Aleea Sahiștilor sau pe o bancă, relaxat, în fața lacului, numai bine merge o partidă de remi online pe MagicJoly.ro!
Comentarii