Am o prietenă bună nutriționist. Bineînțeles, ori de câte ori ne întâlnim, conversația ajunge și în acest punct: alimentația. Zilele trecute, după ce i-am povestit eu despre niște probleme gastro-intestinale, am aflat mai multe despre dieta FODMAP.
Așa am ajuns să citesc despre un stil de alimentație foarte popular în Statele Unite ale Americii, dar nu numai. Ei bine, se pare că FODMAP vine de la denumirea carbohidraților pe care trebuie să îi eliminăm atunci când ținem dieta asta. Principalele ei beneficii apar tocmai pe tractul gastro-intestinal. Așadar, dacă aveți și voi (ca și mine) simptome precum balonare, greață, dureri abdominale, diaree, constipație, dezechilibre hormonale, etc, dieta asta v-ar putea fi de ajutor.
Nu o să intru în detalii – pentru asta cereți sfatul unui specialist, dar, în linii mari, e bine de știut că dieta FODMAP are trei “zone”: una Safe (Sigură), alta Be careful (Ai grijă) și ultima Avoid (Evită). Ideea e că, în funcție de particularitățile voastre, nutriționistul ar mai putea scoate ceva alimente dintr-o parte și alta.
Din nou, în linii mari, din alimentele recomandate în Safe sau Be Careful avem: morcov, țelină, ghimbir, salată verde, fasole verde, păstarnac, ardei gras roșu, ardei gras verde, spanac, cartof dulce, dovlecei, dovleac, roșii, ierburi aromatice, ulei de măsline, ulei de cocos, carne de pui (din sursă sigură), ouă, pește, fructe de mare, banane, afine, lămâi, zmeură, căpșuni, fructul pasiunii etc. Bineinteles, toate cu măsură.
Dintre alimentele nerecomandate enumăr doar câteva: sfecla roșie, ceapă, usturoi, fasole, conopidă, mazăre, soia, praz, carne procesată, lactate, cereale și produse cu grâu și gluten, fructoza, miere, sosuri, caise, mere, avocado etc.
Ideea e că nu știu dacă voi reuși să țin eu dieta asta sau nu, însă astăzi am pregătit o mâncare tare, tare bună și care, culmea, se mulează perfect și dietei ăsteia. Așadar, fie că urmați sau nu o dietă, fie că doar încercați să mâncați sănătos, iată mai jos rețeta mea de mâncare de legume cu piept de pui, “de inspirație FODMAP Diet”.
De ce aveți nevoie: 2 ardei gras galbeni, 1 ardei gras roșu, 2-3 morcovi, 1 dovlecel sau zucchini, 1 roșie, 1 legătură pătrunjel, ulei de măsline, 2 ceșcuțe de apă plată, ½ piept de pui fiert în prealabil.
Așadar, prima dată am pus bucata de piept de pui la fiert, într-o oală cu apă cât să o acopere trei degete.
Apoi, am tăiat rondele sau bucățele toate legumele, în afară de pătrunjel, și le-am adăugat într-o cratiță, pe foc, alături de 1-2 linguri de ulei de măsline. Am lăsat foarte puțin pe foc și am adăugat cam 2 ceșcuțe de apă. Nu îmi plac legumele călite - am preferat ca ele mai mult să se fiarbă.
Am adăugat apoi sare, piper și am acoperit. Am lăsat până a scăzut apă și toate legumele au fost făcute, după care am adăugat pătrunjelul tocat mărunt și am închis focul.
Între timp, bineînțeles, carnea era făcută, așa că am tăiat-o bucățele și am adăugat-o peste tocăniță.Ce să zic, un deliciu a fost, însă dacă nu o veți încerca, nu mă veți crede!
Alte rețete și sfaturi găsiți pe site-ul https://marinatalks.com/
P.S: Unde mai pui că, printre picături, am reușit și să joc un remi online cu o prietenă plecată în Italia. De data asta, ea m-a bătut, dar îmi iau eu revanșa! Intră și tu pe www.magicjoly.ro să joci un remi cu o prietenă sau un remi cu calculatorul, așa, de dragul vremurilor bune sau chiar de dragul unui joc care se încăpățânează să nu dispară!
Comentarii