Mai e foarte puțin până la Paște, așa că toți ne străduim să terminăm la timp sarcinile de la serviciu, curățenia de primăvară sau întocmirea meniului de sărbătoare. Pe lângă toate acestea, însă, ne aflăm în Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare, o perioadă importantă, cu tot felul de tradiții, obiceiuri și superstiții.
În ceea ce privește semnificațiile din Săptămâna Mare, dacă în primele două zile lucrurile sunt ceva mai relaxate (încep deniile și slujbele speciale săvârșite în Postul Mare, au loc treburile ce țin de curte și grădină etc.), de miercuri încep obiceiurile ceva mai semnificative, pe care ar fi bine să le știi și tu.
Miercurea Mare
În religia creștină, aceasta este ziua în care Iuda l-a vândut pe Iisus. Acum există obiceiul ca oamenii să țină post negru pentru a se vindeca sau a fi sănătoși tot anul. Pe de altă parte, trebuie să știi că miercuri ar fi bine să închei toate treburile ceva mai grele, de la câmp sau din grădină pentru că de joi accentul ar trebui pus pe prepararea preparatelor de Paști.
Joia Mare
Joia Mare este ziua în care a avut loc vestita Cina cea de taină. Dimineața, în biserici se fac slujbe pentru sufletele celor decedați, iar apoi se împart alimente de post. Seara, la denia celor 12 Evanghelii există tradiția ca după fiecare evanghelie oamenii să își facă un nod pe o sfoară și să își pună câte o dorință pentru fiecare nod.
Din punct de vedere “culinar”, joia este poate cea mai importantă zi a săptămânii pentru că acum se înroșesc ouăle și se prepară cozonacii și pasca.
Vinerea Mare
Cea mai tristă zi a Săptămânii Patimilor, Vinerea Mare, este ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce. Dimineața au loc slujbe de maslu, speciale pentru sănătatea celor prezenți sau amintiți în rugăciuni, după care tradiția spune că fiecare trebuie să treacă pe sub masă, un obicei care s-a păstrat și astăzi și care semnifică de fapt ofranda noastră adusă la mormântul Mântuitorului.
Vinerea nu e bine să lucrăm, să gătit, să coasem sau să ne spălăm. În plus, indiferent că ținem sau nu post, trebuie să evităm oțetul și urzicile pentru că Mântuitorul a fost bătut cu urzici și i-a fost dat să bea oțet.
Sâmbăta Mare
Cei mai mulți dintre cei care au ținut post obișnuiesc să se spovedească și să se împărtășească sâmbăta. Se spune că acum nu ai voie să petreci, să cânți sau să dansezi. Sâmbăta Mare este, în schimb, ziua ultimelor preparate tradiționale. Friptura, cozonacul, tortul, ciorba de miel – toate sunt gătite acum, însă având grijă ca numărul tăvilor să fie cu soț și să le băgăm în cuptor numai cu mâna dreaptă.
Seara are loc slujba de Înviere.
Duminică
Ziua de Paști este un simbol pentru renaștere, vindecare și speranță. Se spune că e bine ca dis-de-dimineață să te speli pe față cu puțină apă în care ai pus un ou roșu, un bănuț de argint și puțin busuioc. Astfel vei fi sănătos și bogat tot anul ce vine. Ziua se continuă cu slujba de la biserică, începută de astă dată ceva mai târziu și cu vizite la prieteni sau familie.
Acestea sunt, în mare, cele mai importante tradiții și superstiții ale săptămânii în care ne aflăm. Fie că le respecți, fie că doar ți se par interesante, nu uita că între doi cozonaci sau într-o pauză pe care o faci de la vopsitul ouălor, să mai intri din când în când și pe www.magicjoly.ro și să joci un remi online!
Ai citit acest articol pe un site unde se joacă remi online pe tablă ți numele site-ului vine de la Joly (piesă magică de la jocul de remi), ața a iețit magicjoly :).
Jolie, avatarița jocului te ațteaptă la masă de joc magicjoly.ro dacă tot ai citit până aici poate faci ți un mic joc cu ea dacă ai timp bineînțeles :).
Te rooooog lasă-mi un mic comentariu sau scrie-mi ceva aici. Multumeeeesc!!!!!
Comentarii