Haloweenul este una dintre sărbătorile tale preferate, aşa că ai planificat deja o petrecere tematică, de sezon? Perfect, înseamnă că toate sunt pregătite pentru o seară de pomină, în care nu vor lipsi costumele de strigoi, vrăjitoare pisici negre şi lilieci, filmele horror sau preparatele culinare care mai de care mai neobişnuite.
Pe lângă aceste aspecte, nu ar strica să ştii câte ceva atât despre istoria Hallowenului, cât şi despre tradiţiile acestei sărbători. Aşadar, iată mai jos câteva dintre cele mai interesante astfel de obiceiuri asociate Haloweenului.
Halloween – sărbătoarea tuturor morţilor în cadrul unui vechi festival celt
Foarte popular în ţări precum Irlanda, Australia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii sau Noua Zeelandă, originile Halloweenului sunt de găsit într-un vechi festival al celţilor. Acesta se sărbătorea în fiecare an pe 1 noiembrie şi îi celebra, de fapt, pe toţi cei morţi.
La noi, Halloweenul pare a-şi avea corespondentul în Noaptea Sfântului Andrei, atunci când oamenii se apără de strigoi prin ungerea ferestrelor şi a uşilor cu usturoi.
Dovleacul, pisica neagră, păianjenii – doar câteva dintre simbolurile cu care trebuie să te înconjori în această noapte
Se spune că, pentru a alunga strigoii, avem nevoie de un dovleac felinar. Acesta ne va lumina casa, dar şi drumul spiritelor bune care se află pe Pământ în această noapte. Legenda spune că, la judecata de apoi, irlandezul Jack nu este primit nici în rai, dar nici în iad, aşa că el ajunge să rătăcească prin lume cu un dovleac luminos. Scopul acestui felinar neobişnuit era acela de a îndepărta spiritele rele.
Pisicile negre, pe de altă parte, sunt un simbol mai degrabă comercial, în temă pentru sărbătoarea Halloweenului şi asta pentru că, în trecut, orice vrăjitoare avea în casă o pisică neagră.
Despre păianjeni, unele superstiţii spun că aduc noroc, fiind de fapt spiritele celor dragi trecuţi în nefiinţă. Aşadar, de Halloween poate fi bun de augur să ai un accesoriu sau o decoraţiune care să semene cu un păianjen.
Portocaliul şi negrul – culorile principale ale Hallowenului
Dacă te-ai fi gândit la o altă paletă coloristică, află că portocaliul şi negrul erau asociate în trecut cu acea sărbătoare păgână care stă, de fapt, la baza Hallowenului. Toate variaţiile ce au urmat după, sunt de fapt completări care să facă această sărbătoare şi mai atractivă.
Oferă ceva copiilor care vin la colindat dacă vrei să ai noroc
Un obicei mai puţin practicat la noi, colindatul de Hallowen sau Trick or Treat este o tradiţie respectată întocmai în alte ţări. Se spune că, dacă vrei să ai noroc în noul an, în niciun caz nu trebuie să ignori niciun colindător.
Toţi cei născuţi pe 31 octombrie sunt suflete alese
Avem veşti bune pentru toţi cei născuţi în ultima zi de octombrie. Despre ei, se spune că sunt un fel de talisman pentru toţi ceilalţi, întrucât au capacitatea de a-i proteja pe cei dragi de spiritele rele.
Fereşte-te de spiritele rele prin câteva trucuri simple şi eficiente
Pentru a ţine departe spirtele rele, în afară de dovleacul luminos, mai poţi plasa prin casă clopoţei. Nu ezita să suni din ei ori de câte ori ai ocazia pentru că astfel îndepărtezi spirtele malefice. O altă soluţie ar fi să porţi pe dos un obiect vestimentar sau să aşezi în faţa uşii de la intrare o poză cu un animal.
Amuzante şi interesante obiceiurile de Halloween, nu-i aşa? Acum, că ai aflat de unde vin şi ce semnificaţii se ascund în spatele celor mai cunoscute simboluri de Hallowen, nu ar strica să faci o partidă de remi online. Avataritele noastre, dar şi userii mereu prezenţi pe site te aşteaptă să îţi demonstreze că nu e nimic înfricoşător într-un joc de remi.
Comentarii