Cu o săptămână înainte de Paște, sărbătorim Floriile, o zi cu o semnificație religioasă aparte, dar și cu tot felul de tradiții și superstiții care mai de care mai interesante. Citește mai jos atât semnificațiile acestei zile, cât și câteva obiceiuri pe care oamenii fie încă le respectă, fie doar le amintesc în poveștile lor despre Sărbătoarea Floriilor.
Floriile – Celebrarea Zeiței Romane a florilor - Flora vs. Intrarea Domnului în Ierusalim
Trebuie să știi că, la bază, Floriile reprezintă o sărbătoare păgână care o celebrau pe Flora, Zeița Romană a Florilor. În trecut, oamenii credeau că acum toată natura renăștea și se marca, de fapt, începutul primăverii.
Mai apoi, însă, această zi s-a suprapus peste o altă sărbătoare, de astă dată religioasă, și anume Intrarea Domnului Ierusalim. În religia creștină, Floriile au fost ziua în care Iisus Hristos a intrat în Ierusalim, alături de cei 12 ucenici ai săi, fiind primit de către localnici cu flori și ramuri de palmier.
Tocmai această suprapunere a celor două sărbători a dus la crearea și păstrarea mai multor tradiții și superstiții asociate Floriilor.
Am trecut în revistă mai jos, pentru voi, câteva dintre cele mai interesante astfel de obiceiuri. Cine știe, poate că pe multe le veți găsi amuzante și demne de știut, în vreme ce pe altele veți dori chiar să le aplicați.
Poate cea mai cunoscută superstiție a Floriilor face referire la vreme. Așadar, să sperăm că vom avea vreme frumoasă de Florii, nu de alta, dar vrem să sărbătorim cum se cuvine pe 8 aprilie, în prima zi de Paști.
Așadar, duminică avem interdicție la spălat pe cap, și asta pentru că, în tradiția populară, se spună că nu e bine să te speli pe cap când pomii sunt înfloriți sau sunt pe punctul de a înflori. În caz contrar, vei albi imediat, așa cum înfloresc copacii primăvara.
Mulți țin post cel puțin câteva zile înainte de Paște. Ei bine, se pare că cea mai potrivită zi pentru a te împărtăși sunt Floriile. Dată fiind semnificația aparte a acestei sărbători, celor care se împărtășesc astăzi li se împlinesc toate dorințele! Nu știm sigur dacă funcționează, dar dacă tot ați ținut post, merită să încercați, spunem noi.
În loc de ramurile de palmier, la noi se folosesc astăzi ramurile de salcie. Acestea sunt duse la biserică, sfințite, după care oamenii le iau acasă. Mulți consideră că ramurile de salcie au proprietăți vindecătoare, așa că le pun la ferestre, uși, la icoane, le păstrează tot timpul anului pentru a avea belsus și sănătate.
În unele zone din țară, mărțișorul se poartă până la Florii, după care șnurul acela alb-roșu este prins de trunchiul unui copac tânăr, înflorit, de preferință măceș.
Poate nu întâmplător se spune că în “Săptămâna Mare” (săptămâna de la Florii până la Paște) nu ai voie să mănânci urzici sau să gătești cu oțet. Pe lângă semnificația religioasă (Mântuitorul Iisus Hristos a fost bătut cu urzici și i s-au umezit buzele cu oțet), se spune că de Florii urzicile înfloresc, așadar nu mai sunt bune de mâncat!
Pe lângă toate aceste traditi și superstiții autohtone, trebuie să știi că și alte popoare creștine sărbătoresc Floriile. Astfel, arabii creștini împodobesc candele cu flori, le aprind și apoi le pun printre frunzele de palmier. Grecii împletesc cruci din tulpini sau flori, iar la popoarele slave oamenii să își dăruiască unii altora ramuri de salcie.
Pe lângă toate aceste obiceiuri important de știut pentru că fac parte, până la urmă, din tradiția noastră populară, nu uitați că de Florii avem dezlegare la pește, așa că nu ratați ocazia de a prepara astăzi un delicios preparat cu păstrăv. Rețeta, aici.
Ai citit acest articol pe un site unde se joacă remi online pe tablă ți numele site-ului vine de la Joly (piesă magică de la jocul de remi), ața a iețit magicjoly :).
Jolie, avatarița jocului te ațteaptă la masă de joc magicjoly.ro dacă tot ai citit până aici poate faci ți un mic joc cu ea dacă ai timp bineînțeles :).
Te rooooog lasă-mi un mic comentariu sau scrie-mi ceva aici. Multumeeeesc!!!!!
Comentarii